Ovidija  Jukoniene
by on November 25, 2023
67 views

Paprikos 
Stiprina imunitetą. 100 g paprikoje stipraus antioksidanto vitamino C yra net 139 mg, kai citrinoje vos 53 mg! Viena vidutinė paprika sveria apie 300 g. Smagiai sutriauškinę vieną, užkandžiui gausite net 417 mg vitamino C, kai rekomenduojama paros norma yra nuo 60 iki 100 mg. Kad tiek gautume iš citrinos, reikėtų suvalgyti beveik 800 g, be cukraus.

Padeda išvengti mažakraujystės. Geležies jose nedaug, bet didžiulis kiekis vitamino C padeda pasisavinti geležį. Taigi, prie produktų turinčių geležies, rekomenduojama paprikos palyda.

Padeda sumažinti cholesterolį ir kraujospūdį dėl joje esančių skaidulų bei antioksidantų. Stiprina širdį ir kraujagysles su B6, C ir K1 vitaminais.

Padeda palaikyti odos jaunystę ir apsisaugoti nuo spuogų su betakorotenais, kurių turi ypač daug.

Prieš vėžį, širdies ir kitas lėtines ligas kovoja paprikų antioksidantai kvercetinas ir luteolinas.

Naudinga akių sveikatai. Apsauga nuo kataraktos ir tinklainės bėdų – taip veikia antioksidantai zeaksantinas, liuteinas bei vitaminas A. Tad gal ne morką reikia graužti, o papriką? O dar geriau – pakaitom, tai vieną, tai kitą.

Pabandome išvengti Alzhaimerio? Teigiama, kad prinokusių pipirų junginiai slopina fermentą, kuris išskiria amiloido baltymus, kurie prisideda prie Alzheimerio ligos rizikos. Tai dėl paprikose esančių junginių, įskaitant fenolius, karotinoidus ir flavonoidus.

MORKOS 
Aliejuje troškintos morkos daug vitaminų ir mineralų, tokių kaip: vitaminas A - 600%, chloras - 23,2%, kobaltas - 13%, molibdenas - 18,7%

Vitaminas A yra atsakingas už normalų vystymąsi, reprodukcinę funkciją, odos ir akių sveikatą bei imuniteto palaikymą.

Chloras būtinas druskos rūgšties susidarymui ir išsiskyrimui organizme.

Kobaltas yra vitamino B12 dalis. Suaktyvina riebalų rūgščių metabolizmo ir folio rūgščių metabolizmus.

Molibdenas yra daugelio fermentų, kurie užtikrina sieros turinčių amino rūgščių, purinų ir pirimidinų metabolizmą, kofaktorius.

 

Attachments
IMG_20231125_163322_825.jpg 159.46 Kb . 11 Views
Be the first person to like this.